Waarom is voldoende bewegen belangrijk voor een gezonde leefstijl?

Voor een gezonde leefstijl hoef je niet per se te sporten, als je maar voldoende (intensief) beweegt. Maar waarom is die beweging eigenlijk zo belangrijk om gezond te zijn?

Bewegen is niet hetzelfde als sporten

Bewegen is elke vorm van lichamelijke activiteit waarbij je een fysieke inspanning levert en dynamisch bezig bent. Denk aan lopen, dansen, rennen, stofzuigen. Als je sport beweeg je ook, maar dat is meer gericht op de lichaamsbeweging en/of een prestatie. Alleen of met een team. Voor een gezonde leefstijl hoef je niet per se te sporten, als je maar voldoende (intensief) beweegt. Waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

 

Goed voor je lichaam

Door te bewegen verbrand je calorieën en worden je spieren sterker. Hoe sterker je spieren zijn, hoe meer calorieën je lichaam gebruikt om ze zo sterk te houden. Zo heeft bewegen dus een dubbel effect op je gewicht. Met een gezond gewicht verlaag je het risico op ziektes als diabetes en hart- en vaataandoeningen. Bewegen zorgt er ook voor dat je soepel blijft. Je hebt het vast al wel eens gemerkt, dat je lichaam stijf en pijnlijk aanvoelt als je een tijdje in dezelfde houding hebt gezeten. Je spieren, pezen en botten hebben hier last van en dat voel je.

 

Minder bewegen betekent minder spieren

Voor je spieren geldt dan ook ‘use it or lose it’. Je lichaam werkt het liefst zo efficiënt mogelijk. Spieren kosten energie om te onderhouden. Gebruik je ze niet, dan breekt je lichaam ze af. Hierdoor word je minder sterk en loop je bijvoorbeeld minder stabiel. Vaak kom je dan een vicieuze cirkel. Je voelt je minder fit en sterk, waardoor je minder zin hebt om te bewegen, waardoor je verder achteruitgaat. In beweging blijven dus.

 

Betere concentratie

Bewegen is dus goed voor je lichaam. Als je lichaam gezonder is en je de dagelijkse activiteiten makkelijker kunt doen, dan voel je je fijner. Je zit letterlijk en figuurlijk beter in je vel. Maar wist je dat je door te bewegen ook je brein gezonder houdt? Door te bewegen verbeter je de bloedtoevoer, de zuurstof en voedingsstoffen afgifte aan je brein. Hierdoor kun je je beter concentreren, ben je scherper en vermindert het ook nog eens de risico’s om later dementie te krijgen. 

Bewegen vermindert stress

Lekker rennen of sporten helpt ook om stress te verminderen. Je vermindert de stresshormonen in je lichaam en er komen endorfines vrij (het gelukshormoon). Bovendien bewegen en sporten we vaak samen: de gezelligheid en verbondenheid verbetert je mentale gezondheid.

 

Hoeveel bewegen is gezond?

De beweegrichtlijn voor volwassenen is minimaal 2,5 uur per week matig intensief (d.w.z. met een licht verhoogde hartslag) bewegen en twee keer per week bot- en spierversterkende oefeningen doen. Voor ouderen geldt daarnaast nog het advies om balansoefeningen te doen. Meer is beter! Maar zorg wel dat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen van de inspanningen.

 

Tips om meer te bewegen

  • Hou de veranderingen klein, dan is het makkelijker vol te houden.
  • Verander kleine dingen in je dagelijkse bezigheden. Neem de trap, zet je auto wat verder weg, zodat je een stukje moet lopen, pak de fiets.
  • Plan extra beweging in op een moment dat je het minste kans hebt, dat er iets tussen komt. Plan dus geen wandelingetje na het eten als het dan spitsuur is met de kinderen. Kies een beter moment.
  • Zit je veel? Zorg dat je elk uur minimaal 5 minuten beweegt. Ga even koffie halen, doe je telefoontjes lopend.
  • Gebruik de stappenteller op je telefoon. Hoeveel loop je nu op een dag? Probeer eens 500 stappen meer te lopen dan gisteren. Bouw het langzaam op, tot het een gewoonte is waar je niet meer over nadenkt.

Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken om van meer bewegen een gewoonte te maken? Ik help je hier graag mee.