Veelgestelde vragen (FAQ)

Soms is het nodig om vragen beantwoord te krijgen voordat je de stap durft te zetten om mee te doen aan een traject voor leefstijlcoaching. Deze antwoorden kunnen je geruststellen en je vertrouwen geven in het proces.


Wat is een gezonde leefstijl?

Bij een gezonde leefstijl denken de meeste mensen aan gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging. Een gezonde leefstijl omvat meer dan alleen dat. Voeding en beweging zijn inderdaad belangrijk, maar een gezonde leefstijl is een holistische benadering van welzijn, waarin ook ontspanning, voldoende slaap en het vinden van zingeving een cruciale rol spelen. Het gaat om in balans te zijn, zowel fysiek als mentaal, en jezelf de beste kansen te bieden om vol energie van het leven te genieten. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit en zin hebt in het leven.

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk?

Een gezonde leefstijl helpt je om lekker in je vel te zitten, zowel lichamelijk als geestelijk. Het bevordert niet alleen een positief zelfbeeld, maar versterkt ook het immuunsysteem en de veerkracht van het lichaam. Daarnaast verkleint een gezonde leefstijl de risico’s op ziekten zoals hart- en vaatziekten.

Wat doet een leefstijlcoach?

Als leefstijlcoach help ik je om geleidelijk een duurzame, positieve verandering in je huidige leefstijl aan te brengen. Ik kijk naar je huidige levensstijl. We behandelen voeding, lichaamsbeweging, slaappatronen, stressmanagement en algemeen welzijn. Ook stel ik samen met jou je doelen vast. Samen nemen we kleine stapjes die bij jou passen, en die ervoor zorgen dat je die doelen ook op de lange termijn vol kunt houden. Zo behoudt je je motivatie om een gezond leven vol te houden!

Wat mag ik eten als ik een leefstijltraject volg?

Alles! Je mag eten wat jij wilt. Er zijn geen beperkingen of strikte voedingsregels. Wat we wel doen, is kijken wat jij belangrijk vindt. Je krijgt geen dieet wordt voorgeschreven, maar we werken samen aan keuzes die aansluiten bij jouw wensen en die je helpen jouw doel te bereiken. Samen kijken we naar praktische manieren om deze keuzes in jouw dagelijks leven te integreren. Het is jouw reis, en ik ben er om je te begeleiden en te ondersteunen.

Moet ik op dieet?

Nee, ik geef geen dieet. Een dieet is iets wat je tijdelijk doet, om af te vallen bijvoorbeeld. Hoewel het je kan helpen om in korte tijd gewicht te verliezen, komen veel mensen daarna juist weer aan. Dat heet het jojo-effect. Het doel van een leefstijltraject is om duurzaam gezond te eten en te leven, zodat het voor jou op lange termijn haalbaar en plezierig is. Je krijgt voorbeeldrecepten om je te helpen, maar zijn er geen beperkingen of strikte schema's. Het draait allemaal om het maken van gezonde keuzes die passen bij jouw levensstijl en doelen, zonder de druk van een dieet.

Hoeveel bewegen is gezond?

Een gezonde hoeveelheid beweging volgens de officiële richtlijnen voor volwassenen is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen. Dat is bewegen met een licht verhoogde hartslag. Daarnaast wordt aanbevolen om minstens 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Voor bewegen geldt: meer is beter. Het is wel belangrijk dat je je lichaam tussendoor de tijd geeft om te herstellen van de inspanning.

Ik rook, heeft het dan zin om met een leefstijltraject te beginnen?

Zeker wel! Beginnen met een leefstijltraject is zeker zinvol, zelfs als je rookt. Aandacht voor voeding, bewegen, stress, ontspannen en slapen helpt altijd met gezonder worden. Al zou het stoppen met roken wel meteen een grote impact hebben op een gezonde leefstijl. Maar: niet alles tegelijk aanpakken. Het is verstandig om stap voor stap te werken aan een betere gezondheid en welzijn. Zo zul je merken dat je je steeds beter voelt. Dan hou je het ook op de lange termijn vol.


Staat jouw vraag er niet tussen?

Of wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust contact met me op en stel je vraag aan mij!