Zo kan water drinken bijdragen aan je welzijn en gewichtsverlies

Hoe vaak heb jij per dag dorst? Kom erachter of je genoeg drinkt op een dag! Omdat je voor het grootste deel uit water bestaat, heeft je vochtbalans grote invloed op je gezondheid.

Je lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Dat water is nodig om je lichaam goed en soepel te laten functioneren. Water zorgt voor een goede werking van je organen, houdt je bloeddruk op peil en voert afvalstoffen af. In tegenstelling tot voedsel, heb je geen reservevoorraad van vocht. Dat betekent dat zelfs een paar dagen zonder drinken schadelijk kan zijn voor je gezondheid. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van water drinken voor je gezondheid en welzijn.

 

Vochtverlies en uitdroging

Ons lichaam verliest vocht op verschillende manieren, waaronder via urine, ontlasting, zweten en zelfs ademhalen. De hoeveelheid verloren vocht varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van de omstandigheden. Bij warm weer of intensieve beweging verlies je bijvoorbeeld meer vocht. Ook medicijnen die vocht afdrijven, kunnen van invloed zijn op ons vochtgehalte. Dit vochtverlies kan leiden tot uitdroging. Milde uitdroging is makkelijk op te lossen door te drinken, maar bij ernstige uitdroging is het belangrijk een arts in te schakelen.

 

Zo herken je de signalen van uitdroging

  • Dorst. Het meest voor de hand liggende teken is dorst. Als je dorst hebt, is je lichaam al bezig met het aangeven van een vochttekort. Bij oudere mensen is dit signaal vaak verstoord, waardoor ze niet merken dat ze dorst hebben.
  • Veranderingen in urine. Hoe vaak je plast en de kleur van je urine zijn goede indicatoren van je vochtbalans. Donkere urine met een sterke geur kan wijzen op uitdroging. Je lichaam houdt het vocht zoveel mogelijk vast, waardoor je de afvalstoffen in minder vocht uitplast. Bepaald voedsel, zoals bieten en asperges, kan ook de kleur en geur van urine veranderen en hoeft dus geen indicatie te zijn van je vochtbalans.
  • Vermoeidheid, concentratieverlies en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Hoewel deze symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben, kunnen ze ook een teken van een verstoorde vochtbalans zijn.
  • Verminderde huidelasticiteit. Je kunt je eigen vochtbalans testen door voorzichtig met je duim en wijsvinger aan de bovenste huid van je hand te trekken. Als je huid meteen terugveert naar de oorspronkelijke vorm als je loslaat, is je vochtbalans waarschijnlijk in orde. Als dit langer duurt of helemaal niet gebeurt, heeft je lichaam vocht aan je huid onttrokken om voor andere organen te gebruiken.
  • Lage bloeddruk/hartkloppingen. Omdat bloed voor een groot deel uit vocht bestaat, neemt bij uitdroging het volume van je bloed af. Dit kan leiden tot een lage bloeddruk en onregelmatige hartslag. Dit kan duizeligheid veroorzaken en het gevoel geven dat je flauwvalt.

 

Begin vandaag met slimme drinkgewoonten

Herken deze signalen op tijd en drink genoeg. De vuistregel voor dagelijkse vochtinname is om ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Deze hoeveelheid kan variëren op basis van je behoeften en activiteiten. Bij warm weer of intensieve inspanning is het nodig om meer te drinken om het vochtverlies te compenseren. Overmatig drinken is vaak geen probleem, omdat het lichaam meestal het teveel aan vocht via urine afvoert. In zeldzame gevallen kan te veel drinken leiden tot watervergiftiging, bijvoorbeeld als je nieren niet goed werken.

 

De beste drankkeuzes

  • Water. Water staat zonder twijfel op nummer één als het gaat om de beste drankkeuze. Het is niet alleen gezond: het bevat ook geen calorieën én het is goedkoop.
  • Thee (zonder suiker). Zowel kruidenthee, groene thee als zwarte thee zijn uitstekende keuzes om je vochtbalans aan te vullen. Vermijd het toevoegen van suiker om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren.
  • Koffie (zonder suiker). In tegenstelling tot het populaire geloof dat koffie vocht afdrijft, kan koffie drinken (met mate) bijdragen aan je vochtbalans. Als je aan koffie gewend bent, hoef je je geen zorgen te maken over uitdroging.

 

Kun je door water te drinken afvallen?

Ja, water drinken kan je helpen bij gewichtsverlies. Door een paar glazen koud water een half uur voor een maaltijd te drinken, zul je je voller voelen en daardoor minder eten. Bovendien zorgt dit voor een verhoogde stofwisseling gedurende zo’n 1,5 uur, waardoor je meer calorieën verbrandt. Hoewel water een effectieve strategie is om je eetlust te onderdrukken en je metabolisme te stimuleren, is het belangrijk te onthouden dat gewichtsverlies meer inspanning vereist dan alleen het verhogen van je waterinname.

Als je hulp nodig hebt om je vochtinname te optimaliseren en je ideale gewicht te bereiken, sta ik klaar om je te ondersteunen. Laten we samenwerken om een gezondere versie van jezelf te bereiken.