Ontdek de Schijf van Vijf: de basis voor een gezond leven?

De Schijf van Vijf: misschien heb je er al eens van gehoord. Kan je dit model als leidraad voor een gezond leven en voedingspatroon aanhouden? Ik neem je in dit artikel mee.

Op internet is veel te vinden over gezonde voeding, maar veel informatie is tegenstrijdig. Hierdoor is het lastig om wijs te worden uit wat je allemaal leest. Moet je nu wel of geen koolhydraten eten, en is vet slecht voor je? Als het gaat om gezonde voeding, is de Schijf van Vijf een betrouwbare gids. Dit toegankelijke model is ontwikkeld door het Voedingscentrum en is het resultaat van talloze wetenschappelijke onderzoeken. Zo kan jij ook aan de slag met deze gezonde basis!

 

Een evenwichtig voedingspatroon

De Schijf van Vijf bestaat uit verschillende vakken:

 

  • Water, thee en koffie. Hydratatie is de basis van een gezond leven, en deze dranken voorzien je van vocht zonder extra calorieën.
  • Groente en fruit. Deze kleurrijke categorie zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die je lichaam nodig heeft.
  • Oliën en vetten. Gezonde vetten zijn cruciaal voor verschillende lichaamsfuncties en consumeer je met mate.
  • Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel. Hier vind je onder andere de eiwitten die essentieel zijn voor spieropbouw en spieronderhoud.
  • Brood, graanproducten en aardappelen. Deze bronnen van complexe koolhydraten leveren langdurige energie voor een gezonde spijsvertering.

 

Door evenwichtig te eten uit deze 5 vakken, krijg je alle benodigde voedingstoffen binnen, zoals vitamines, mineralen, vezels en eiwitten.

 

Een gezond gewicht bereiken en behouden

De Schijf van Vijf is niet alleen een gids voor voeding, maar ook voor gewichtsbeheersing. Door te kiezen voor variatie en de juiste portiegroottes, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen zonder teveel calorieën te eten. Dit helpt je om een gezond gewicht te bereiken én te behouden.

 

Een gezonde spijsvertering

Het eten van voldoende vezelrijke voedingsmiddelen zoals volle granen, groenten en peulvruchten, ondersteunt een gezonde spijsvertering. Dit helpt problemen als obstipatie (verstopping) voorkomen. Je voelt je daarnaast fitter met een constante toevoer van energie door een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. 

 

Minder risico op (chronische) ziekten

Gezonde en gebalanceerde voeding versterkt je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen. Daarnaast verklein je met het eten van voldoende groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten. Volle granen en magere zuivelproducten dragen bij aan het behouden van een gezond cholesterolgehalte en het voorkomen van de ontwikkeling van diabetes type 2.

 

Goed humeur en lekker in je vel

Het klinkt misschien gek, maar gezonde voeding stimuleert de productie van neurotransmitters (zoals serotonine). En die spelen een rol bij het reguleren van je humeur. Als je je daarnaast ook fit en energiek voelt dankzij een gezond voedingspatroon, wordt het positieve effect op je humeur alleen maar groter. Dan zit je nóg lekkerder in je vel. 

Genoeg redenen om jezelf te verwennen met lekker en gezond eten dus! Heb je hulp nodig om hiermee aan de slag te gaan? Neem dan contact met me op. Samen kunnen we jouw doelen bereiken!